Burnoutadvies.nl bevat alle informatie over burn-out

Degenen die grote hoeveelheden stress ervaren in hun werk en leven, zullen altijd bedachtzaam moeten zijn om in de toekomst geen burn-out op te lopen.

Vaak wordt burn out genoemd in discussies over stress, hier op Burnoutadvies.nl lees je wat het betekent,en waardoor een burn-out meestal wordt veroorzaakt?
Burn Out
1 Burn out verschijnselen.

2 Lezen wat een Burn Out is.

3 Jezelf testen.

Wat is Burn Out

De term ‘burn-out’ is een relatief nieuwe term,voor het eerst is deze term in 1974 door Herbert Freudenberger, in zijn boek, Burn Out : De ‘hoge kosten van prestatie drang en hoge werkdruk’. Hij definieerde oorspronkelijk een burn-out als het verdwijnen van motivatie en stimulans, ondanks de volledige toewijding aan werk of relatie die niet tot de gewenste resultaten leidt.

Hoewel een burn-out geen erkende klinische psychiatrische of psychologische stoornis is,zijn er wel enkele vergelijkbare symptomen tussen een burn-out en diagnosticeerde aandoeningen zoals depressies,angststoornissen of stemmingsstoornissen. Echter een burn-out komt veel vaker voor.Zo is uit een ‘Permanent Onderzoek Leefsituatie’ door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar voren gekomen dat één op de tien werkenden in Nederland de afgelopen jaren burn-out symptomen hebben of hebben gehad. Als we ervan uitgaan dat er ongeveer 6,5 miljoen werken in Nederland dan gaat het om 650.000 mensen die kampen met deze verschijnselen.

De Symptomen van een Burn-Out

Verminderde Lichamelijke Energie : Langdurige stress kan fysieke problemen veroorzaken, vaak krijg je het gevoel dat je de hele tijd moe bent. Het gevoel hebben dat je geen energie meer hebt om de dag door te komen,zelfs als je net uit bed bent.Ook uit bed komen wordt steeds moeilijker en je hebt geen zin meer om op te staan.

Emotionele Uitputting : Je voelt je ongeduldig,humeurig,onverklaarbaar triest, of gewoon sneller gefrustreerd dan normaal. Je voelt dat je niet meer zo gemakkelijk met het leven en met je werkzaamheden kunt omgaan dan vroeger.

Verlaagde Immuniteit voor Ziekte : Wanneer stress niveaus hoog zijn voor een langere tijd,  je immuunsysteem niet onder lijdt. Mensen die lijden aan burn-out krijgen meestal de boodschap van hun lichaam dat er iets moet veranderen, en die boodschap komt in de vorm van lichaamstemperatuur verhogingen,gevoeligheid voor verkoudheid, haaruitval ,griep en andere vermoeidheid ziekten.

Geen interesse in anderen : Veel mensen die burn-out verschijnselen ervaren,gaan zich vaak minder sociaal gedragen, ze trekken zich terug en hebben weinig tijd en interesse voor anderen. Relaties worden niet meer als belangrijk beschouwd en vaak beleeft men ook geen plezier aan de omgang met mensen en zelfs de omgang met familie of partner wordt anders ervaren.

Steeds Pessimistischer : Symptomen uiten zich ook vaak in het steeds pessimistischer worden van jezelf en je omgeving. Het wordt steeds moeilijker om enthousiast te raken over het leven,moeilijker om positief te blijven, moeilijker om dingen achter je te laten en moeilijker om de ‘zonnige kant’ van het leven te zien. Omdat een optimistische mindset een grote buffer is om stress op te vangen, is het voor mensen die lijden aan stress moeilijker om weer positief te denken.

Verhoogd Ziekteverzuim en Inefficiëntie op het Werk : Veel werkgevers staan niet stil bij de grote gevolgen die werkstress veroorzaakt. Niet alleen de werknemer is volledig uit de running ook de organisatie lijdt hieronder niet alleen organisatorisch maar ook financieel (ziekteverzuim kosten). Als zoals hierboven al beschreven 1 op de 10 werkenden een burn-out ervaren dan zal dit ook zeker in uw organisatie een bepalende factor zijn in uw bedrijf. Een deskundige inschakelen kan u veel geld besparen. Ook kunt u uw werknemers wijzen op onze burn-out test, hiermee kunnen ze volledig anoniem testen of ze tot de burn-out risicogroep behoren.

Wat zijn de belangrijkste Burn-Out verschijnselen?
Burn-out symptomen kunnen veroorzaakt worden door verschillende oorzaken, zoals hierboven al beschreven of te testen via onze burn-out test. De meeste verschijnselen van een burn-out vallen in de categorie met betrekking tot werkdruk, lifestyle en individuele persoonlijkheidskenmerken.Voor meer informatie over verschijnselen en de symptomen, leest u op Burnoutadvies.nl

Next post: